Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Alagi János címszereplő tenor bemutatkozása

2015.02.11
 
Col Legno (CL): Épp nézegettem a Facebook oldalunkon, kik kedvelik a bejegyzéseket. Egy új dologra lettem figyelmes. Az egyik szervezetnek tetszett valamelyik képünk. Utánanéztem mi ez és örömmel láttam: hajléktalan zenekar. Aztán felfedeztem, hogy a művészeti vezetőjük operaénekes, "véletlenül" egy tenor.
 
Hogy kerültél az Underdogba?
 
Alagi János (AJ): Nem belekerültem. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület felkérésére kezdtem el foglalkozni az általuk gondozott, nehéz sorsú emberekkel, hogy a zene által segítsük visszaintegrálódásukat a társadalomba. Arra kértek, hozzak létre egy zenekart, amelyhez ők minden támogatást megadnak (hangszerek, próbaterem stb.).
 
CL: Csettintettél és lett zenekar?
 
AJ: Hogyne… Hónapokig folytak csak az előkészületek. Az első néhány alkalommal például csak beszélgettünk, ismerkedtünk egymással. Aztán következtek az egyéni foglalkozások. Hosszú út vezetett az első lemezfelvételig.
 
CL: Kiknek a számait játszátok?
 
AJ: Főleg saját szerzeményeket.
 
CL: Wow, ez igen! Mi is a szereped a zenekarban?
 
AJ: Nemcsak tanítom a srácokat, hanem vezetem a zenekart, hangszerelem a számokat, irányítom a próbákat és együtt is zenélek velük. Ideiglenesen én lettem az énekes és a billentyűs, ami a mai napig megmaradt.
 
CL: Ki támogat Titeket?
 
AJ: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat.
 
CL: Az operaéneklés honnan indult?
 
AJ: Gyermekkorom óta életem része a zene. Sokáig énekeltem kórusban és évekig tanítottam szolfézst és zeneelméletet, vezényeltem szimfonikus zenekart. Aztán egyszer csak azt kérdezte valaki, olyan szép hangom van, miért nem leszek magánénekes. Tetszett az ötlet és a gondolat, hogy egyszer majd sztártenor lehetek:). Felkerestem egy énektanárt, hogy képezzem magam.
 
CL: Melyik alakításodra vagy a legbüszkébb?
 
AJ: Két dolgot emelnék ki:
- az egyik, amikor Kukorica Jancsi bőrébe bújtam itt Budapesten Kacsóh Pongrác János vitéz című daljátékában,
- a másik Cavaradossi szerepe Münchenben Puccini Tosca c. operájában (lásd: a képen). 
 
 
CL: Úgy látom ettől a Tosca-tól nem szabadulunk :) Gond-e számodra, hogy a Bándi János címszereplésével hirdetett operát mostantól Te "viszed"?
 
AJ: Ellenkezőleg! Megtisztelő hogy engem kértetek fel erre a nemes feladatra.
 
CL: Nagyon köszönöm, hogy gyakorlatilag azonnal igent mondtál a felkérésre. Tényleg, miért is fogadtad el a felkérést?
 
AJ: Egyrészt szakmai kihívás számomra. Másrészt szívesen veszek részt olyan projektekben, amit előttem még senki nem csinált. Harmadrészt ez által is tehetek valamit az elesett emberekért.
 
CL: A nagyközönség február 19-én találkozhat Alagi Jánossal az opera kapcsán a FSZEK Zenei Gyűjteményében (VIII. Ötpacsirta u. 4.) 18 órától kezdődő rendezvényünkön.